2 Des ♥ Mormor


Før det bar avgårde til London igjen idag, stakk vi innom luke nummer to i kalenderen, bestefars bedre halvdel, mormor. Mormor er ei dame med mye pågangsmot og mormor er ei dame eg beundrer på mange vis. Sammen med bestefar har mormor lært meg mye opp igjennom oppveksten min.

Mormor har lært meg mye, og gitt meg mye, på mange måter. Mormor er gavmild. Eg husker alle de gode klemmene eg fikk som liten, og alle klappene over panneluggen til eg sovna. Og mens mormor klappa på meg, varma eg beina mine på bestefar sine bein, som allerede var varmet opp under dyna. Ja, eg var en av de som låg mellom mormor og bestefar frem til eg sikkert var 14år gammel. Like vel som omsorg og omtanke, husker eg alle gavene vi barnebarna fikk da mormor og bestefar hadde vært på tur. Mormor sørget alltid for at etter turer til Rhodos eller Amerika hadde eg mange fine nye smykker og armbånd og pynte meg med. Bestefar derimot sørga for at kjøleskapet til mamma ble fylt opp med rød salami etter turer til Danmark, da dette på et tidspunkt var favorittpålegget mitt og sikkert det eneste eg spiste på brødskiva. Eg husker godt indianerjenta de kom hjem med fra Amerika. Fine fletter, kjole og pynt i alle regnbuens farger. Lommebok med to indianerbarn på, som eg forøvrig fant for 2 dager siden da eg ryddet til loppemarkedet eg skulle ha, kom de også hjem med. Armbånd med elefanter, fra de hadde seilt med Hurtigruten helt til Nordkapp. På samme turen kom de hjem med en liten komse til meg også, med en dukke i. Alle disse tingene står den dag idag i pyntehylla mi hjemme på bondegården, sammen med fine skjell og spanske vifter som også kommer fra Rhodos.

Eg husker bærplukking hos mormor og bestefar. Bestefar og eg plukket bær til den store gullmedalje, og mormor stod på kjøkkenet og syltet til den store gullmedalje. Plommeplukking var heller ikke en ukjent aktivitet hos mormor og bestefar. I hagen stod plommetrærne med de saftigste plommene du kan tenke deg. Mange skrubbsår som barn ble nok laget her. Man må ikke glemme krokan og hjemmelaget iskrem. Eller lefser og kromkaker. Gurimalla, dietten min som barn må ha vært ille. Det er slik no, og det var slik da, søtsaker smaker best. "Det er godt å ha noe å bite i", pleier mormor å si.

Det var liksom alltid mormor og bestefar, men no er det bare mormor. Mormor er som den standhaftige tinnsoldat, pågangsmot til tusen og laget av stål. Det betyr ikke at mormor ikke er myk og god, for det er ho. For å utdype ståluttalelsen min, så har den ikke noe annet med enn at mormor er fryktelig sterk. Mormor har et pågangsmot som ikke kan sammenlignes med så mange andres. Mormor kjemper for alle på en gang, og får i de aller fleste tilfellene til akkurat det ho vil. Mormor er en eldre dame blitt, men likevel en spreking, og vakker som alltid. Mormor har alltid vært vakker, både på innsiden og utsiden. Mormors permanent etter å ha vært hos frisøren var eg alltid like begeistret for, samme med krølltanga som hang på badet. Den ytre skjønnhet oppdaget eg tidlig i sminkeskrinet og smykkeskrinet hennes. Det gøyeste eg visste som liten, da vi besøkte mormor og bestefar, var å gå på skattejakt i mormors smykkeskrin. Det var gull og sølv, blåe, hvite og grønne steiner, og fine perler. Eg husker at eg kom hjem med en skatt en gang, det var en "H" i gull. Den hadde mormor fått da ho var i politikken. Eg bar den med stolthet i mange, mange år.

Som eg sa, er mormor en spreking. I februar i år kom mormor på besøk til London sammen med onkelen min. Vi hadde noen fantastiske dager sammen, og eg håper at mormor kan komme tilbake ved en annen anledning. Igjen var mormor gavmild, og eg fikk bo på hotell sammen med henne og onkelen min. På dette tidspunktet var det mange endringer i livssituasjonen min, mange nye utfordringer, sammen med de som alltid er der. Luksusen av da å bo på hotell i 3-4 dager, kan ikke beskrives med ord. Eg følte meg som en prinsesse. Følte meg skjemmet bort, og det er mormor god på. Mormor har alltid tenkt på oss, og gjør det fremdeles.

Eg tenker ofte på mormor også, og syns ho er en tøffing. Selv etter å ha mistet mannen sin to ganger og hatt mange vanskeligheter, er ho enda et fyrverkeri av en dame! 7år er det siden bestefar gikk bort, og eg er kjempestolt av at mormor klarer seg selv. Ho er en eldre versjon av Pippi. Selv kan eg ikke forestille meg hvordan det er å plutselig etter så mange år måtte fortsette livet på egenhånd og egne veier, da det nærmeste eg kommer, er kjærlighetssorg da eg var 13, hvor eg gråt meg ihjel dag etter dag for et brudd med en toukers kjæreste. Du er den kvinnelige versjonen av Supermann, mormor, og eg vil alltid se deg med en rød kappe hengende bak deg.

Mormor, eg gleder meg til å tilbringe mer tid sammen med deg når eg kommer hjem til jul. Eg gleder meg til mormorklemmer, til mimring, og nye minner som skal skapes. Du er verdifull og eg er fryktelig glad i deg. Takk for at du er en av lukene mine i årets julekalender ♥

 

#mormor #jul #adventskalender #advent #julekalender #familie #hannesjulekalender #førjulstid #minner #luketo #andreluke #glede #hverdag

4 kommentarer

Mams

03.12.2014 kl.23:14

<3

Hanne

03.12.2014 kl.23:23

Mams: <3

Gunhild

07.12.2014 kl.21:05

~ <3 ~

Hanne

08.12.2014 kl.03:23

Gunhild: Man kan aldri få repetert hjerter nok.

Skriv en ny kommentar

Hanne

Hanne

26, Utlandet

Nordmann som vandrer rundt i Londons gater. Brite på ubestemt tid. Teen har ikke gått til hode på meg enda, og Heinz sine hvite bønner i tomatsaus forblir uåpnet på boks. Fotografiapparatet er mitt smykke. No om dagen er eg ofte å se med 5 forskjellige barnevogner med søtnoser i, eller med en kjøkkensleiv i hånda. Hovedsaklig bruker eg mine egne foto/video/tekster, om ikke annet er nevnt. Det betyr klask klask på stumpen og fy fy om innhold brukes uten samtykke.

bloglovin
bloglovin

bloglovin

Vimeo

Kategorier

Arkiv

hits