Hanne-on-the-WaterFoto: Ashley Cameron

Forrige helg ble tilbragt slik som dette her. I idylliske omgivelser i regionen The Cotswolds. Broen eg sitter på er å finne i byen Bourton-on-the-Water og her kunne eg ha sittet hele helga. For reiselystne sjeler som tenker at de skal reise hit, ikke bli forvirra av min beskrivelse av bystatus. Perfekt sted for familieweekend, men om du er av den litt mer rølpete typen kan eg fortelle deg at det finnes nok bare én rennestein du kan legge deg i når kvelden er omme og de 100m å gå til hotellet føles milevis lange.

Storbritannia har et noe uvanlig system når det kommer til status på steder. Man kan klø seg i hodet av hvor mange ord de har på forskjellige ting og steder. "Town" og "city", hva er egentlig forskjellen? Her i Norge har vi jo by, og det finnes ikke mange varianter av hva en by er. Vi har landsbyer, men det er steder uten bystatus og som under det engelske systemet ville blitt kalt "village" eller "hamlet". Om du allerede er forvirra, skjønner eg deg godt. Det er visse kriterier stedene må oppnå for å kunne kalle seg det ene eller det andre. Selvom eg etter norske forhold ville kalt byen en landsby, har Bourton-on-the-Water altså bystatus, i form av "town". Det har den fått fordi den har et etablert marked og dermed kvalifiserer seg til "town". Siden det aldri ble bygget en katedral, og ingen er satt i jobb for å bygge en enda, kvalifiserer byen seg ikke for status som "city".

Desverre nådde ikke Bourton-on-the-Water toppen av rangstigen, stigen britene har klatret på i all tid, og som de klatrer på enda. Dette klasseskillet er erkebritisk og man ser det rundt seg hele tiden den dag idag. Steder, objekter, mennesker, alt blir målt i hvilken verdi det har for samfunnet. Handler man på Asda er man enten fra nord i England, eller lut fattig. Handler man dagligvarene på Waitrose istedet, er man av typen som er redd for å bli sett på Asda. Har man barnet sitt på en skole i Brixton har man dømt det til døden. Om barnet ditt går på Eton College syns du synd på barnet i Brixton som har en usikker fremtid i møte. Har du et barn som gikk på skole i Brixton, slutter utdanningen der. Har du et barn som gikk på Eton, fortsetter det enten ved Oxford eller Cambridge. Det er jo velkjent at om man har studert ved en av disse to universitetene vil man ha stor suksess i livet.

Alle skoler legger stor vekt på akademiske fag. Storbrittania verdsetter akademiske mennesker så til de grader at de glemmer at man trenger balanse i samfunnet for å kunne fungere. Misforstå meg rett, vi har absolutt bruk for Oxford og Cambridge studentene, men vi skal ikke glemme alle andre som velger å gå andre veier i livet, eller er tvungen en annen retning i livet enn et universitet. Med en semesterkostnad på 120.000 kr ved Eton College sier det seg selv at ikke alle kan sende barna sine hit, da det er tre semester i et år. Det utgjør den nette sum av 4.680.000 kr i skolepenger per barn, før man kan søke seg til videreutdanning ved universitetet.

Eg vet at altfor ofte velger man ikke selv hvilken vei livet tar, enten det er sykdom, eller av andre grunner. Hva vet vel vi om dama, iført jobbuniform fra Asda, som sitter ved siden av oss på bussen, om man i det hele tatt tar bussen? Alle ville ønsket at de kunne tilby barna sine fra øverste rekke når det kommer til alt her i livet, men slik fungerer det desverre ikke. Vi har bruk for alle mennesker i samfunnet, enten det er fattige eller rike. Her har Storbritannia mye å lære på hvordan de ser sine innbyggere. Arkitekturisk og landskapsmessig er landet noe av det vakreste eg vet, men eg tviler på at det er kongene som har bygget katedralene og alle de andre fantastiske byggverkene som er å se rundtom i landet. De har hatt pengene og livsstilen til å få utretta det, men antageligvis er det fysiske arbeidet gjort av fattige arbeidere. begge disse gruppene av mennesker trenger hverandre. Vi har bruk for mennesker som er villige til å vaske dassen på et gatetoalett, på lik linje som vi har bruk for en nyutdannet doktor ved Oxford. Så fort man fjerner noen av disse menneskene, faller mye fra hverandre. Vi trenger hverandre, og vi trenger alle, for hva skal man gjøre om hele London brått står i fyr og flamme, eller blir invadert av skadedyr, og det står 3 millioner matematikere og prøver å regne seg frem til et svar? 

 

#jatakktillikeverd #england #bourtononthewater #thecotswolds #visitengland #tur #trip #weekend #ferie #roadtrip #storbritannia #britain #uk #unitedkingdom

2 kommentarer

mamsi

04.05.2015 kl.22:39

Fint bilde, med fin by og fin og god jente, og kloke ord i teksten :-)

Hanne

04.05.2015 kl.22:48

mamsi: Takk mamsi! :)

Skriv en ny kommentar

Hanne

Hanne

26, Utlandet

Nordmann som vandrer rundt i Londons gater. Brite på ubestemt tid. Teen har ikke gått til hode på meg enda, og Heinz sine hvite bønner i tomatsaus forblir uåpnet på boks. Fotografiapparatet er mitt smykke. No om dagen er eg ofte å se med 5 forskjellige barnevogner med søtnoser i, eller med en kjøkkensleiv i hånda. Hovedsaklig bruker eg mine egne foto/video/tekster, om ikke annet er nevnt. Det betyr klask klask på stumpen og fy fy om innhold brukes uten samtykke.

bloglovin
bloglovin

bloglovin

Vimeo

Kategorier

Arkiv

hits